Historien

Det hele startede tilbage i 1982, hvor Hjedding Mejeriet – Verdens første Andelsmejeri – kunne fejre sit 100-års jubilæum. I den forbindelse blev det besluttet, at man i Ølgod ville fejre jubilæet med en teaterforestilling om det lokale mejeri.

Man fik en sjællandsk landmand, med kendskab til mejeriets historie, til at skrive et manuskript, og den 12. juni 1982 havde forestillingen “Det første i Verden” premiere. Skuespillerne var alle lokale borgere med tilknytning til mejeriet. Man havde valgt at opføre stykket i skoven, hvor der i en lysning var anlagt en lille scene, som ikke var blevet brugt i mange år.

Forestillingen var en succes, og samtidig havde det været så sjovt at opføre, at man besluttede at nedsætte et teaterudvalg, som skulle arrangere næste års sommerspil.
Teaterudvalget under Ølgod Gymnastik og Ungdomsforening, som var det mundrette navn på udvalget, bestod af Ester Bruun, Hans Tang Sørensen, Britta Jørgensen, Kristian Hedeager og Ivan Hansen. Udvalget besluttede at følge succesen op med Jeppe Aakjærs skuespil: “Når bønder elsker”.
Foreningen fortsatte med at sætte stykker op til stor succes, og i 1985 besluttede man derfor at afholde en navnekonkurrence til foreningen, og vinderforslaget blev, som den opmærksomme læser nok har gættet, Drabanterne.

I 1987 udvidede vi repertoiret med børnespil, som dengang gik fra 3.-7. klasse, og som i dag hedder Børne- og Ungespillet, hvor børn og unge fra 3.-9. klasse kan få lov til at udleve deres teaterdrømme, udvikle sig personligt og få venskabelige relationer for livet.

I 1992 blev vi det første amatørteater, der fik lov til at opføre stykket ”3 små piger”, og i 1993 afholdte vi verdenspremiere på ”Styrmand Carlsens flammer” som friluftsstykke. I 2002 fejrede Drabanterne sit 20-års jubilæum ved, at man fik de to lokale Drabanter Bodil Andersen og David Lamhauge til at omskrive spillefilmen ”Charles’ Tante” til friluftsstykke. Derved kunne Drabanterne fejre jubilæet med en verdenspremiere på ”Charles’ Tante” som friluftsstykke.

I 2010 besluttede de tre Drabanter Bente Agis Nielsen, David Lamhauge og Johnny Nielsen sig for at skrive årets sommerspil. Bente og David skrev stykket, mens Johnny tog sig af musikken. Stykket ”Take a Chance” foregår i slut 70’erne på et gymnasium- og teatermiljø, og handler om de chancer man må tage i livet. Musikken er gode, gamle ABBA hits. Stykket blev en kæmpe succes med gode anmeldelser og mange publikummer, selvom vejrguderne bestemt ikke var på vores side.

Vejret er en af de ting, som flere gange har voldt Drabanterne udfordringer – men det er også en del af charmen ved at spille udendørs teater. I 2019 opførte vi stykket HONK!, hvilket blev en kæmpe succes, scenografien huskes især for alle trapperne og de flotte baggundsmalerier, som var malet af Drabanternes huskunstner Arne Juhl .

Året 2020 – 2021 måtte Drabanterne grundet Covid 19 aflyse alle forestillinger. Til gengæld afholdte vi for første gang Sommercamp for børn i alderen 8 til 12 år, som hen over sommeren fik mulighed for at udvikle deres evner inden for teater, dans og sang.

I 2020 lavede Drabanterne, i samarbejde med Ølgod Handel og Erhverv, en digital julekalender, da man grundet COVID-19 ikke kunne gennemføre de normale juletraditioner. Lokale Drabant-kræfter stod både bag udviklingen af manuskriptet og instruktionen. Julekalenderen blev en stor succes.